En helt vanlig tirsdag i slutten av August! Sol, kajakk og Rokosjøen.

Ute skinner sola, jeg har akkurat begynt å jobbe på hjemmekontoret. Og tanken i hodet kommer – skal… skal ikke… Jo, det med hjemmekontor er noe som gir meg en valgfrihet når jeg kan og vil gjøre ulike ting. Så ja, det ble skal! En helt vanlig tirsdag i august 2019.

Jeg tar på turklær, løfter kajakken opp på taket av bilen. Etter 10 minutters kjøring er jeg fremme ved startpunktet for turen, Rokosjøen. Dette er en naturperle i Løten, Hedmark. Her kan en gå turer rundt vannet, bade i vannet og være på vannet. Jeg er sikker på at du og har ulike naturperler innenfor kort rekkevidde fra ditt hjem, det er bare om å finne dem, bli kjent med dem og så bruke dem. Turen jeg skal padle har jeg tatt veldig mange ganger – men den er like fin hver gang, om det er sol eller regn – vår, sommer eller høst – alene eller sammen med andre – i kano, kajakk eller en annen båt. Hver tur blir unik.

Jeg padler ut fra Oset som binder hovedsjøen med Lille Rokosjøen. Etter ca 200 meter må en ut og dra kajakken over flytemyr. Det er kun på våren med høy vannstand det kan gå å padle rundt.

Jeg padler oppover Lillerokosjøen. Etter hvert så smalner vannet til og i bakgrunnen kan en se Rokkoberget. I dette partiet er det mye vannliljeblader og blomster, og ei gjedde plasker, kanskje litt irritert, rett foran båten.

Vannet bukter seg nesten som en elv, og rett foran meg kommer det noen kraftige trompetstøt, og et tranepar flyr opp fra myra.  Jeg padler forbi en holme som vi pleier å spise på hvis det er med barn på padleturen. Denne gangen padler jeg rett forbi, og videre forbi noen hytter. Rundt neste sving – så ligger et svanepar midt i vannet. De er mektige der de løper på vannet og flyr opp. Nå er jeg inn i den trolske og fineste delen av denne sjøen.

Etter et par svinger til så padler jeg forbi en stor beverhytte, på baksiden så ser en at det er aktivitet der – fotspor som både går opp og ned av vannet. Videre oppover så ser en og godt stiene til beveren – samt spor etter andre dyr.

I dette området som jeg har kommet inn i her, er det hovedsakelig furuskog, mens kantene rundt vannet har en helt fantastisk grønnfarge på sivet. Det er i dette området jeg oftest ser andre dyr enn fugler. For to år siden stod en elg og spiste av vannplantene. Med rett vinddrag så satt jeg lenge å så på den, men når jeg prøvde å lirke opp kamera – da stakk den. Nå er det kun igjen et par svinger før jeg er helt øverst i Lille Rokosjøen. En fantastisk fin plass, det er som om at himmelen åpner seg når trærne ikke vokser så tett på vannet. Her sitter jeg stille å bare nyter naturen med lydene fra bekken som renner inn og fuglene som synger.

Turen hjemover er like magisk, og når du kommer motsatt vei så blir alt på en ny måte.

Og med denne #stuttreistnaturglede og #nærfriluftsliv turen og ny energi, så er det bare å feste kajakken på biltaket. Komme seg hjem og jobbe.

Området:

Rokosjøen (kilde: Wikipedia)

  • Rokosjøen er en innsjø som ligger i Løten kommune i Hedmark, med en liten bit i Elverum kommune. Sjøen består av to deler, Rokosjøen og Vesle Rokosjøen. Vesle Rokosjøen er et fuglereservat hvor det ikke er tillatt med bruk av påhengsmotor. Rokosjøen er en sjø omgitt av mye myr, og er derfor et myrvann.
  • Høyde over havet ved overflaten215 m
  • Område4,03 km²
  • Strandlengde28,88 km
  • Dybde17 m (maks)

Utstyr:

  • Båt: På denne turen ble det benyttet en helt ordinær havkajakk. Du trenger ikke ha en selv for å padle – melder du deg inn i en padleklubb – er det mange som låner ut gratis til medlemmer. Det er lurt å ha et padlekurs mht sikkerhet. Har du lyst på egen padlebåt – men ikke plass til en kajakk – den tar jo litt plass, er en packraft et alternativ. Packraften tar liten plass og veier mindre. I forrige blogginnlegg beskrev bruk av  denne type båt nærmer.
  • Flytevest er et must mht sikkerhet.
  •  Og en god padleåre er lurt. Pga en skade i skulder og håndledd må jeg ha en som er lett og tynn i skaftet. På lengre turer og turer jeg er lenger fra land er det alltid med en reserveåre, samt pumpe til å få ut vann hvis en er så uheldig å gå rundt og et klesskift pakket i vanntett pose.

Forfatter: HeiAm

Voksen dame som er kjempeglad i naturen, det er mitt fristed og bygger opp både kropp og sinn. Utdannet innen molekylærbiologi. Har en god del pedagogikk, samt en master i ledelse. Jobber nå som rektor. Har vært skoleleder i nærmere 20 år, i både videregående og barneskolen. Undervist på videregående i realfag, hestekunnskap og friluftsliv. Familie, hund, katt og hester:) Jobber nå som Daglig Leder i Norsk Juletre.